Tak málo sebavedomia


Ak by ste mali zhodnotiť vaše sebavedomie na stupnici od 1 do 10, ako by ste sa ohodnotili?
Sebavedomie je pocit emocionálnej istoty, bezpečia a sily. Naše sebavedomie si vytvárame my a nikto iný. No aj napriek tomu všetkému sa nechávame ovplyvňovať vonkajším svetom
Svetom, ktorý žije v technológii. Svetom, ktorý sa nepozerá na nič iné len umelú dokonalosť a faloš. (týmto nadväzujem na článok milovanej Viki)
Takýto svet od nás požaduje stále viac. Chce nás priviesť k úplnej dokonalosti, ktorá bohužiaľ neexistuje. Veľkou chybou však je, že sa tým všetkým necháme ovládať. Hoci veľmi neradi, ale s jednoznačnou istotou tomu podliehame.



Kto vlastne sme? Kým vlastne sme? Sme tými, ktorými byť chceme? 
Aké je naše sebavedomie?

Existuje oveľa viac otázok, na ktoré sa niekedy veľmi ťažko hľadá správna odpoveď.
Je tu však pár podstatných vecí, nadväzujúcich na tému sebavedomia. SEBAHODNOTA, SEBAÚCTA a SEBAISTOTA. Bohužiaľ tieto podstatné ľudské vlastnosti často strácame. Hlavnou prekážkou je strata sebavedomia a večné porovnávanie sa s ostatnými

"Ach, keby som len vyzerala ako ona, všetko by bolo iné..." 
"Keby som mala také božské vypracované telo..."
"Keby sa mi darilo tak dobre ako jej/jemu..."

Musíme si uvedomiť, že porovnávanie je zlodej radosti! (Theodore Roosevelt) Nikdy tento kolobeh neskončí, ak sa mu nepostavíme zoči-voči. Predstavte si, že sa budete celý svoj život s niekým porovnávať. Aký život to bude? Všetká radosť vám bude len pretekať pomedzi prsty a vy sa len budete trápiť nad tým, čo má či nemá niekto iný. 
Uvedomte si, že práve vy ste ten originál. Vy viete čo je pre vás najlepšie. Tým, že sa budete porovnávať s vašim okolím a myslieť si o sebe to najhoršie vám istotne nepomôže. Každý jeden z nás je iný. Všetci máme iné myšlienky, iné názory, iné konania... 


A tu prichádza ďalší kameň úrazu!
"Čo si asi o mne pomyslia ostatní?!"

Táto otázka nás prinúti o sebe pochybovať a nech už máme akýkoľvek plán, radšej ho odhodíme, pretože nás trápi názor niekoho iného. Samozrejme, názory od iných ľudí sú v živote dôležité ale nie natoľko, aby nás dokázali ovplyvňovať a ponižovať.
Ak vám povie osoba negatívny názor na to, ako ste napríklad oblečený, nemyslí to hneď ako urážku alebo ako útok. Je to iba jej názor. Ani vám sa nemusí páčiť, čo má práve na sebe (pokojne si predstavte aj inú situáciu)

Sme však len ľudia a niekedy si berieme k srdcu aj nepatrné veci.
Následne sa cítime nesvoji vo vlastnej koži a robíme všetko preto, aby sme sa stali neviditeľnými.

Prestaňme sa posudzovať očami druhých!

Dôležité je najskôr začať od seba. Nikdy nebudeme sebavedomí, ak si sebou nebudeme istý.
Ďalšou prekážkou sebavedomia totiž je, ak nás potupujú vlastné myšlienky. Prečo by ste sa mali správať nepriateľsky voči vám? Veď to ani len nedáva zmysel.

"Nie si dosť dobrá..."
"Nedokážeš to..."
"Veď sa na seba pozri..."

Je na čase rozlúčiť sa s podobnými myšlienkami a našimi vlastnými útokmi. Týmto si svoje sebavedomie len pridupávame viac a viac k zemi. Všetky naše pocity a myšlienky riadime my. Využime negatívny hlas v našej hlave na niečo pozitívne.

"Dokážem to!"
"Som skvelá!"
"Mám na to!"


Zmenou našich vlastných myšlienok dokážeme zmeniť to, čo si o sebe myslíme. 
(H. Griffey)

Nebolo by lepšie byť svojím najlepším priateľom než večným nepriateľom?
Preto si vravme to, čo by sme očakávali od nášho najlepšieho priateľa či inej blízkej osoby. Poznajte to, v čom ste naozaj dobrí. Zlepšite sa v tom, v čom sa zlepšiť chcete. 
Avšak nebuďte na seba príliš prísny. Nie vždy všetko vychádza podľa našich predstáv.

Vždy buďte sami sebou a dôverujte si.
Nikto ako vy už nie je.

Sebavedomie sa dá vybudovať. Ostáva len na nás ako sa k nemu postavíme.

Niekedy skúšaš.
Niekedy padáš.
Nevadí.
Skúšaj znova.
Padaj znova.
Padaj lepšie.
Samuel Beckett


2 komentáre

Instagram

Brinora. Theme by STS.